Det har kommit ganska många hårdrocksband från vårt grannland Norge och flera av dessa har haft en internationell karriär. Dock är nog bandet TNT det som blivit mest känt av dem alla. TNT bildades i nordnorska staden Trondheim år 1982 av fyra grabbar som ville bli rockstjärnor: sångaren och kompgitarristen Dag Ingebrigtsen, gitarristen Ronni Le Tekro, basisten Steinar Eikum och trummisen Diesel Dahl. De fick ett skivkontrakt hos Polygram och släppte samma år deras debutalbum som kort och gott fick heta ”TNT”. Skivan var sjungen på norska och första singelsläppet från plattan var låten ”Harley Davidson” som blev en hit i Norge. Skivan spelades också in på engelska för att även kunna nå ut internationellt.

Mot slutet av 1983 ersattes dåvarande basisten av Morty Black och sångaren ersattes av den amerikanske sångaren Tony Harnell (som kom att kallas Tony Hansen på deras första skiva tillsammans). Plattan ”Knights of the new Thunder” kom ut på marknaden 1984. Skivan blev en succé och singeln från den, ”Seven seas”, blev en hit som spelades på MTV. TNT fick på så sätt ett erkännande även utomlands och bandet fick därför erbjudande om ett internationellt skivkontrakt. 1987 års platta ”Tell no Tales” var ännu vassare än sin föregångare på alla fronter; både vad gäller låtskrivande, utförande och produktion. Här finns flera låtar som numera är legendariska för TNT; ”10 000 lovers”, ”As far as the eye can see” och ”Everyone’s a star” spelas fortfarande live av bandet.

Strax efter det att nya skivan släppts lämnade Diesel Dahl bandet på grund av interna konflikter. TNT fick utökad närvaro i MTV, där man fick vara med i programmet Headbanger’s Ball. Istället för Dahl kom Kenneth Odiin in på trummor och 1989 var det dags för nästa skiva; det mer melodiska verket ”Intuition” som blev väl mottaget både i Skandinavien och i USA. Odiin blev inte långvarig i bandet; efter turnén som följde ”Intuition” ersattes han av trummisen John Macaluso. År 1992 var TNT extra produktiva vad gäller skivsläpp; dels kom studioplattan ”Realized fantasies” och dels live-skivan ”Three nights in Tokyo”. Skivorna floppade dock (på det stora hela) och bandet bestämde sig för att ta en paus.

En samlingsskiva kom ut år 1996 och medlemmarna i bandet beslöt sig för att återförenas. Resultatet av denna comeback blev skivorna ”Firefly” från 1997 och ”Transistor” från 1999. Fansen var glada över återkomsten, men soundet var långt ifrån det samma som på föregående skivsläpp; bandet hade lämnat den traditionella hårdrocken till förmån för mer moderna tongångar. TNT fortsatte dock att spela in skivor under 2000-talet och släppte 2010 ”A Farewell to Arms”, som något så när återgick till det klassiska soundet. Tony Harnell lämnade bandet 2015, men redan 2016 var han tillbaka igen. TNT gjorde sedan en turné under 2017 för att fira 30-års jubileet av skivan ”Tell no Tales” genom att spela alla låtar från den skivan live.


Categorised in: Norsk heavy metal