Precis som kompisarna i bandet TNT bildades Stage Dolls år 1982 i den norska staden Trondheim. Bandet inledde sin karriär genom att spela på diverse olika klubbar i staden. Stage Dolls bestod till en början av Terje Storli och Erlend Antonsen, men utökades snart med gitarristen Torstein Flakne (som rekryterades från pop-bandet The Kids). Namnet Stage Dolls togs först 1983 och bandet släppte sin debutplatta ”Soldier’s Gun” år 1985 efter att ha hängt med TNT på en turné i Norge. Antonsen lämnade bandet kort efter det att skivan släppts och ersattes av Steinar Krokstad. Bandet spelade sedan in skivan ”Commandos” med den nya sättningen och plattan släpptes 1986, med stora framgångar på den norska topplistan.

Stage Dolls var nu ett av de mest populära rockbanden i Norge och deras senaste skiva blev dessutom släppt på den amerikanska marknaden. Bandet hade nu vind i seglen och det dröjde inte länge förrän skiva nummer tre fanns på de norska skivdiskarna. Denna gång hade skivan titeln ”Stage Dolls”, vilket antagligen skulle markera någon form av tänkt pånyttfödelse – kanske på andra marknader. Skivan klättrade ännu högre än sin föregångare på den norska försäljningslistan och nära på två år senare släpptes den på den amerikanska marknaden av bolaget Chrysalis Records. Ett par singlar, ”Love cries” och ”Still in love”, plockades från plattan och den förstnämnda hamnade på den amerikanska Billboard-listan.

Succén för Stage Dolls fortsatte in på tidigt 90-tal i och med skivan ”Stripped” som innehåll hitsingeln ”Love don’t bother me”. Bandet hade nu hållit på så pass länge att en samlingsskiva var motiverad. År 1993 kom därför ”Stories we could tell”, som dessutom innehåll ett par nya låtar – balladen ”Hard to say goodbye” (som blev hit) och cover-låten ”Lawyers, guns and money” som ursprungligen framförts av Warren Zevon. Efter alla dessa äventyr behövde bandet en paus och återvände inte förrän tre år senare med skivan ”Dig”. Ytterligare en samlingsskiva med namnet ”Good times” kom ut några år senare och år 2004 var det dags för skivan ”Get a life” att se dagens ljus. Med skivan följde många år av turnerande.

År 2010 kom deras senaste studioplatta; ”Always”, som hamnade högt på den norska försäljningslistan. Stage Dolls har också släppt en nyinspelad singel på senare år i låten ”One of these days” från 2015. Bandet har fortsatt sitt turnerande under åren och fansen väntar ivrigt på nästa skivsläpp, men när detta blir av är det än så länge ingen som vet.


Categorised in: Norsk heavy metal