Det är naivt att tro att Stratovarius var det enda Power Metal bandet i Finland. Värt att nämna i detta sammanhang är utan tvekan Sonata Arctica, som influerades av sina landsmän i Stratovarius under den tiden det begav sig. De började som hårdrocksbandet Tricky Means (runt 1997), men gick över till sitt nya bandnamn när de ändrade musikstil till Power Metal. Efter att ha spelat in diverse demos med mera fick de till slut till ett skivkontrakt. En singel släpptes innan det var dags för den allra första fullängdaren: debutplattan ”Ecliptica” från 1999 som släpptes internationellt.

Under år 2000 valdes Sonata Arctica passande nog som förband åt Stratovarius när det var dags för en turné i Europa. Efter det att turnén var avslutad var det läge att börja arbeta på uppföljaren till debutskivan. Resultatet blev plattan ”Silence” som fanns på skivdiskarna sommaren 2001. Sedan följde ett intensivt turnerande, bland annat med tyska bandet Gamma Ray och flera spelningar i Sydamerika. Detta resulterade i en liveskiva med namnet ”Songs of Silence”.

Sonata Arctica har turnerat flitigt genom åren och fortsätter till dags dato i samma stil, dessutom med nya skivsläpp lite då och då – senast år 2016.


Categorised in: Dansk/finsk heavy metal