Att Norge är ett land där flertalet talangfulla band har fötts, det står helt klart. Förutom storheter som TNT och Stage Dolls står ett tredje populärt band som hade flertalet hits under 80-talet: Return. Bandet bildades så tidigt som 1980 i lilla orten Stange, som ligger i Hedmark. Till en början kallade man sig dock för Polish; namnet Return skulle man komma att anta år 1983. Genombrottet kom med singeln ”Sheila” 1985 som sålde i ett tusental exemplar. Första LP:n, ”To the Top” låg på norska skivdiskar 1987 och innehöll singelsläppet ”Sing me a Song” som blev en stor hit i Norge – den låg faktiskt på den norska topplistan i över ett år.

Return släppte sammanlagt 6 skivor under lika många år (och fick några hits, bland annat med låten Bye bye Johnny) och 1993 kände bandet att de ville ta en paus. Eftersom det nu var några år in på 90-talet och det musikaliska klimatet förändrats enormt mycket, låg även säkert detta bakom beslutet om en paus. Runt 1993 hade musikvärlden fått intresse för Nirvana och liknande band som stod för den nya musikstilen Grunge – och helt plötsligt var allt som associerades med hårdrock och heavy metal från 1980-talet otroligt ute. Många band valde att haka på den nya vågen, medan andra (som i Returns fall) tog en paus.

År 2000 kände bandet att det var på plats att släppa ett samlingsalbum. Sagt och gjort, ”The Best of Return” kom ut på marknaden detta år. Nu började 80-talsmusiken i viss mån komma tillbaka, eller åtminstone så pass mycket att Return och liknande band återigen fick tillbaka sin popularitet – dock inte på samma sätt som på 80-talet. År 2004 var bandet mycket aktivt ute på turné och spelade dessutom några nya låtar på scenen. Detta var en försmak på vad som skulle komma; Return gick in i studion på hösten samma år för att spela in nya skivan ”Return” som släpptes under 2005.

De senaste åren har bandet varit flitiga ”på vägarna” med ständigt nya konserter. Dessutom har de gått samman med banden TNT och Stage Dolls för att tillsammans genomföra ett antal spelningar i hemlandet Norge – till många fans förtjusning. Det är många som fastnat för Returns mycket melodiösa rock och vem vet – snart kanske de får för sig att släppa nya skivor.


Categorised in: Norsk heavy metal