Ett av de allra mest kända danska banden inom hårdrock och heavy metal är utan tvekan Pretty Maids, som bildades år 1981 i lilla orten Horsens. Efter att ha börjat som ett coverband började de snart skriva eget material och började skicka demos till skivbolag. De fick napp hos det brittiska bolaget Bullet Records, vilket i ett första steg resulterade i EP:n ”Pretty Maids” som släpptes år 1983. Bandet fick snart ett nytt kontrakt med CBS, som släppte en remixad version av EP:n komplett med ett nytt konvolut. Den första LP:n, ”Red, Hot and Heavy” kom ut 1984 och fick ett bra mottagande. Pretty Maids hade nu luft under vingarna och började få rutin som ett turnerande band. Det dröjde 3 år innan nästa skiva skulle finnas på diskarna, men den var väl värd att vänta på; ”Future World” (som spelades in i New York 1987) var ytterligare ett steg framåt för bandet som nu hittade många nya fans.

I början av 90-talet släppte Pretty Maids skivan ”Jump the Gun” (producerad av Roger Glover från Deep Purple), en platta som skivbolaget trodde skulle slå igenom ordentligt – men lyckades bara göra detta i Japan. Det musikaliska klimatet började förändras och den musik som bandet spelade började bli omodern på grund av grunge. Detta hindrade dem dock inte från att fortsätta; de spelade in nästa skiva redan 1992 och fick en hit med balladen ”Please don’t leave me”. Verksamheten fortsatte med skivsläppet ”Scream” år 1995 och här överraskade bandet med ett avsevärt mycket tyngre sound som var mer gitarrbaserat än tidigare. Detta sound återupprepades på 1997-års Spooked.

Pretty Maids är fortfarande ett aktivt band på alla sätt; de både turnerar och spelar in skivor. Trots att medlemmar bytts ut och slutat till höger och vänster finns de två originalmedlemmarna Ronni Atkins (sång) och Ken Hammer (gitarr) kvar.


Categorised in: Dansk/finsk heavy metal