Är du sugen på att komma igång med att spela heavy metal på allvar? Kul! Att spela musik är något av det roligaste som finns och att göra det ihop med andra är förstås ännu bättre. Det är otroligt givande att samla ihop ett gäng likasinnade och bara köra järnet. Att köra igång spelandet förutsätter dock i regel vissa investeringar. Du behöver ju trots allt ett instrument att spela på, eller hur? Kanske har du en snäll släkting som kan låna ut sin utrustning till dig, men om inte är det dags att leta runt efter de prylar du behöver för att börja lira. Musikutrustning är självklart inte gratis och här är det du som avgör vad det får kosta. Du får dessutom vara beredd på att du snabbt kan ramla på fynd när du letar runt i musikaffärerna och i samband med det kan det tänkas att du behöver ta ett lån. Snabba lån hittar du bland annat hos Lånakuten, där du på ett översiktligt sätt kan jämföra olika krediter.

Men, vad kan du då behöva för utrustning? Vi har gjort en liten sammanställning här nedan.

Prylar för gitarristen

Som gitarrist (eller basist för den delen) behöver du förstås en gitarr – inga överraskningar där, direkt. Är pengar inga problem beställer du en specialtillverkad gitarr, annars är det musikaffärens sortiment som gäller. Något som sällan ingår när du handlar en gitarr är ett axelband. Såvida du inte tänkt lira med ditt band sittandes, är ett sådant därför att varmt rekommendera. Lirar du med plektrum, vilket de flesta heavy metal-snubbar gör, så behöver du investera i några förpackningar (plektrum har en tendens att försvinna..). Har du tänkt spela av några strängar? Självklart, du är ju hårdrockare! Satsa på några förpackningar extra strängar. För att underlätta ditt arbete med att få dit den nya strängen är det lika bra att du samtidigt slänger med en strängvev i varukorgen. Med strängveven får du snabbt och bekvämt dit strängen utan att slita ut handen på att skruva på de ofta lite tröga stämskruvarna.

Har du tänkt höras i replokalen? I så fall bör du införskaffa någon form av förstärkare. Det finns en mängd olika förstärkare att välja bland, så det är inte alltid lätt att avgöra vad som passar allra bäst. Antingen satsar du på en så kallad combo där du har allting i en och samma låda; både förstärkardel (vridreglage mm) och högtalarelement. Alternativet är att du skaffar en separat högtalarlåda och förstärkardel. Det första alternativet är som regel billigast, så det beror på vad du har för krav. Det finns dock fantastiskt bra combo-förstärkare numera som fungerar i de flesta sammanhang, inte bara i replokalen utan också för de mindre spelningarna.

Nu när du har de prylar du behöver, vad återstår? Jo, att öva, öva – och åter öva!


Categorised in: Norsk heavy metal