Heavy Metal är en populär musikgenre världen över, känt för emotionell och aggressiv musik som inspirerar. Genren är särskilt populärt inom Skandinavien, där många av de största banden har sitt ursprung. Man finner här en unik subgenre av Heavy Metal som kallas för Viking metal. Viking metal har rötter inom black metal, men även Nordisk folkmusik, med ett fokus på nordisk mytologi och vikingatider. Nedan följer några av de mest populära banden inom Viking metal.

Bathory

Bathory är ett svenskt band inom genren Viking metal som grundades år 1983 av Quorthon och Jonas Åkerlund. Bandet var en av pionjärerna av skandinavisk heavy metal, och har haft ett stort inflytande på genren idag. Ett av deras mest populära album är Hammerheart, som släpptes år 1990. Lyssnar man på detta band på sin mobil kommer man behöva en powerbank, eftersom det är lätt att falla bort med musiken till en annan värld, tills batteriet dör.

Amon Amarth

Amon Amarth är ännu ett äldre svenskt band inom Viking metal som grundades redan år 1992. Deras låtar är centrerade kring nordisk mytologi och vikingaräder. Låtarna inkluderar mycket growling och har inslag av melodisk death metal. Namnet har sitt ursprung från Lord of the Rings.

Ensiferum

Ensiferum är ett band med rötter i Helsinki, Finland, och anses idag vara ett av de bästa banden inom Viking metal. Medlemmarna i bandet anser sig själva skriva melodisk folkmusik och tar ofta inspiration från vikinghistoria och gamla folksagor.

Och mycket mer

Viking Metal är en populär genre inom Sverige, men även resten av de nordiska länderna, eftersom det är en genre med stark anknytning till nordisk historia. Testa att lyssna på ett av dessa band om det är något som intresserar!


Categorised in: Norsk heavy metal