Heavy metal växte fram som musikgenre under 1970-talet med hjälp av rockband som främst kom från Storbritannien och USA, till exempel Black Sabbath och Led Zeppelin. Idag är det få som höjer på ögonbrynen åt denna tidiga form av metal och Ozzy Osbourne har närmast blivit en folkkär figur. Men tiden har inte stått stilla under de femtio år som gått sedan genrens födelse, istället vi har fått en mängd nya subgenrer: trash metal, power metal, speed metal och så vidare. Subgenren black metal kännetecknas av ett snabbt tempo och sångtekniken growl (guttural skriksång). Ljudbilden är rå och texterna handlar ofta om antikristna teman och ockultism. Död och mörker präglar estetiken. Den här genren utvecklades i början av 1980-talet, men tog tio år senare ny fart i Norge.

Ett av de norska band som kom att få mest betydelse för norsk black metal är Mayhem. (Hos https://www.shopello.se/ hittar du deras album.) De grundades 1984 och kom att bli kända för mer än sin musik. Som Norges förmodligen mest ökända band har de en historia som kantas av tragedier och våld.

Mayham har haft många medlemmar genom åren, bland de mest framträdande är Dead (Per Yngve Ohlin) och Euronymous (Øystein Aarseth). Bandet lade grunden till den norska black metal-scenen och de var kända för sina kaotiska livespelningar. Sångaren Dead sägs ha varit den första som använde “corpse paint”, det vill säga att måla sin kropp med svart och vit färg för att se skrämmande och omänsklig ut. Det förekom också att sångaren skar sig med kniv under konserten. 1987 utkom bandets debutskiva, EP:n “Deathcrush”. EP:n innehåll åtta låtar och är drygt 18 minuter lång.

1991 inträffade en tragisk händelse som fick stora konsekvenser för bandet. Sångaren Dead begick självmord och hans kropp återfanns av bandmedlemmen Euronymous. Istället för att ringa polisen tog Euronymous foton av kroppen. Ett av fotona användes senare som omslag på bootleg-albumet “Dawn of the Black Hearts”. De följande åren arbetade Mayhem på ett nytt album med hjälp av olika musiker, bland annat basisten Varg Vikernes från bandet Burzum. 1993 inträffade ytterligare en tragedi när Vikernes, även kallad “Greven”, knivhögg Euronymous till döds. Vid den här tiden förekom flera anlagda kyrkbränder i Norge, och förutom att dömas för mord dömdes Vikernes även för tre fall av mordbrand i norska kyrkor.

1994 släpptes så Mayhems första studioalbum “De Mysteriis Dom Sathanas”, som tillägnades Euronymous. Omslaget består av ett svartvitt fotografi av Nidarosdomen i Trondheim. Albumet anses vara ett av de mest inflytelserika i black metals historia och fortsätter att inspirera metalfans än idag. Bandet Mayhem har levt kvar ända in i våra dagar, senast 2014 släppte de skivan “Esoteric Welfare”. Idag består Mayhem bland andra av orginalmedlemmen Necrobutcher (Jørn Stubberud) och Hellhammer (Jan Axel Blomberg).


Categorised in: Dansk/finsk heavy metal