Metalbandet Machinae Supremacy, som kommer från Luleå, har hittat ett väldigt unikt sound på sin musik. De har mer eller mindre uppfunnit en ny genre kallad SID-metal. SID står för Sound Interface Device och är det ljudchipp som sitter i 8-bitarsdatorn Commodore 64, som var väldigt populär under 80-talet. Machinae Supremacy blandar helt enkelt klassisk melodisk metal med det unika ljudet från SID-chippet.

Till skillnad från ljudkretsarna i andra populära spelkonsoler och hemdatorer från samma era är C64:ans SID-chipp bland annat försett med tre programmerbara ljudfilter, vilket gör att det går att få fram väldigt karaktäristiska ljud. Den som är lite insatt hör därför direkt skillnad på musik som kommer från en C64 och musik från till exempel Nintendos NES.

SidStation

Dock använder sig Machinae Supremacy inte av en vanlig Commodore 64 i sin musikproduktion utan snarare en specialutvecklad synt kallad SidStation som togs fram 1999 av det svenska företaget Elektron. Den baseras på äkta SID-chipp som har plockats från gamla C64:or, för att få fram det där äkta SID-ljudet, istället för att emulera det i mjukvara. Via vred och knappar på SidStation-synten kan man lättare tweaka fram det perfekta ljudet, till skillnad mot om man hade varit tvungen att göra det på originaldatorn.

Robyn är en annan svensk artist som har använt sig av SidStation i några av sina låtar. Machinae Supremacy är dock inte lika stora och kända som Robyn. Som ett litet metalband är det därför viktigt att marknadsföra sig för att synas och i dagens digitala värld finns tjänster som ungapped.se och liknande där man kan skapa kampanjer, nyhetsbrev och annat i marknadsföringssyfte. Tack vare internet är det idag mycket enklare att med relativt små medel marknadsföra sig och sprida sina låtar. De första låtarna släppte bandet gratis på nätet för vem som helst att ladda ner.

Covers och spelmusik

En av de tidigaste och populäraste låtarna är The Great Gianna Sisters från 2001. Det är helt enkelt en metalcover på introlåten till det gamla klassiska C64-spelet med samma namn. Spelet är mer eller mindre en kopia av Nintendos extremt populära 8-bitarsspel Super Mario Bros. till NES och det hann knappt börja säljas innan det försvann igen. Alla hade dock spelet ändå, eftersom det spreds piratkopior av det och det var så enkelt att kopiera spel till C64:an på vanliga kassettband. På samma album finns även en cover på I Turn To You av före detta Spice Girls-medlemmen Mel C. Även den med det klassiska SID-metalsoundet.

2012 kom Giana Sisters: Twisted Dreams, som är en remake av det klassiska C64-spelet, och det var passande nog Machinae Supremacy som gjorde musiken till det. Ett annat spel de har gjort musiken till var remaken av Bionic Commando, även det ett gammalt 8-bitarsspel, från svenska spelutvecklaren Grin. Karaktäristiskt för Machinae Supremacy är även att många av deras låtar är rent instrumentella. Totalt har bandet släppt åtta studioinspelade album mellan 2004 och 2016. De har även hunnit med en del liveuppträdanden genom åren.


Categorised in: Norsk heavy metal