Det låter nästan likadant på svenska som det skrivs på norska: Kvelertak betyder Järngrepp, och ett järngrepp är vad de har över den som lyssnar på deras musik. Kvelertak är bandet som bildades 2007 i Norge – Ett heavy metal band med influenser av punk och hardcore.

Bildandet av bandet och början på karriären

Kvelertak bildades i Stavanger i Norge 2007 och bestod av Erlend Hjelvik, Vidar Landa, Bjarte Lund Roland, Maciek Ofstad, Marvin Nygaard och Kjetil Gjermundrod. Samma år släppte de en demo vid namn Westcoast Holocaust. Men det var inte förrän 2010 som de vände sig till ett skivbolag och gav ut den självbetitlande skivan Kvelertak. Skivan blev en succé och Norge verkade nöjda med sin nykomling, då skivan såldes i 15.000 exemplar.

Det blev alltså en riktig drömstart för bandet och de nominerades och kammade hem norska Spellemannprisen i två kategorier år 2011. Kategorierna var Bästa nykomling och Bästa rockband. Deras musik har onekligen drag i sig och kräver sköna ecco skor för att klara av trycket. Det är heller inte konstigt att de blivit så framgångsrika, då de har en intensiv scennärvaro och hela Norges Black Metal historia bakom ryggen.

Det andra albumet och framåt

2013 släppte de sitt andra album Meir och även det blev kritiskt hyllat. Det legendariska bandet Metallica påtalade sin beundran för bandet och deras kontakt slutade inte där: 2017 agerade Kvelertak förband till Metallica under deras WorldWired turné. De har även varit förband till Mastodon, Goijra och Ghost. Någonting speciellt är det med det här bandet, som får allt från hemmalyssnaren till de legendariska hårdrockbanden på fall.

2016 släppte de sitt tredje album Nattesferd, vilket även blev den sista skivan med frontmannen och vokalisten Hjervik. I juli i år (2018) gick Hjervik ut med att han lämnat bandet. Han blev ersatt av Ivar Nikolaisen, som redan tidigare haft erfarenhet av bandet i form av gästvokalist. Nikoalisen är sedan tidigare känd från punkbandet The Good, The Bad And The Zugly.

De skivbolag som bandet samarbetat med är Sony Music Scandinavia, Indie Recordings, The End och Roadrunner. Musiken går i den stil man förväntar sig av ett Heavy Metal band, texten handlar om ond bråd död, svartkonst och mytologi. Tidigare influenser

påpekas av Hjervik, de kom ifrån Turbonegro (också från Norge), Thin Lizzy, Hellacopters, Satyricon och Enslaved.

Om du vill lyssna in dig på några låtar från intensiva, fascinerande och talangfulla Kvelertak så bör du först lyssna på tungviktarna Mjod, Blodtorst och 1985. Med tre plattor bakom sig och en ny på gång med tillhörande sprillans fräsch vokalist så återstår det att se om Kvelertak håller ett decennium till. Blir det tre magiska heavy metal album och sedan musikhistoria, eller blir det en 40 år lång karriär som självaste Black Sabbath?


Categorised in: Norsk heavy metal