Kristen hårdrock, som också går under benämningen white eller Jesus metal, är en något besynnerlig subgenre till heavy metal. När hårdrocken tog fart på riktigt i slutet av 60-talet blev den snabbt förkastad av religiösa institutioner och flaggad som satansdyrkande musik. Visst, en betydande del av hårdrocken anspelar ofta på satanistiska teman, men i de flesta fall gör den inte det. Kristna som samtidigt uppskattade musiken accepterade inte att heavy metal måste vara mörkt eller satanistiskt och därmed utvecklades det som kom att bli den kristna hårdrocken. Det enda som egentligen skiljer kristen och klassisk hårdrock är texterna. Musikstilen är i övrigt likartad.

Stryper – kastade Biblar på publiken

Amerikanska Stryper bildades 1983 i Orange Country, Kalifornien och anses vara det första kristna metal-bandet som nådde kommersiell framgång. Bandet inspirerades av band som Van Halen och Black Sabbath och så sent som 2010 gjorde bandet en cover på Sabbath-låten Heaven and Hell.

Stryders image påminner om samtida glamrock-band. Stora hår och uppseendeväckande utstyrslar som helst innehöll alla regnbågens färger. Till en början var färgtemat gult och svart, vilket också blev anledningen till att första albumet döptes till The Yellow and Black Attack. Deras mest kända gimmick var antagligen att de kastade ut biblar till publiken under sina livekonserter. Totalt har bandet släppt 12 album, de första 1984 och sista 2018.

Demon Hunter

Bröderna Don och Ryan Clark grundade detta kristna metal-band år 2000 och har sedan dess producerat ett album per år, i genomsnitt. Bandmedlemmarna kallar sig kristna men är samtidigt kritiska mot kristendomens strikthet och fördom mot musik som heavy metal. De är dock så nära amerikanska patrioter man kan komma och enligt ryktet används deras musik av militären när de har förhör med potentiella terrorister.

De spelar framför allt i USA och det kan vara dyrt för svenskar att åka dit för att titta på en spelning. Ett tips är att spara pengar och samla sina lån för att bygga upp en buffert. Är man intresserad av kristen hårdrock är USA definitivt stället att besöka.

Svenska kristna band

Jerusalem bildades 1975 men slog inte igenom förrän 1977 när deras musik första gången spelades på svensk radio. Texterna handlar till större delen om bandmedlemmarnas relation till Gud och riktas till unga. Jerusalem var det första kristna hårdrocksbandet som fick genomslag i Sverige och bland några av deras hits hittas ”It’s Mad”, ”Noa” och ”Can’t stop us now”.

En av medlemmarna från Jerusalem blev sedan del av det aktuella bandet XT från Skaraborg. De är en sammanslagning av bandmedlemmar från andra svenska kristna band och slog framför allt igenom i Japan under 90-talet. Bandet började med ett mer traditionellt ljud, men har på senare år blivit mer experimentella i sitt skapande. De är fullt aktiva idag efter en reunion och släppte i år albumet Revived – Standing for Jesus Christ.


Categorised in: Norsk heavy metal