De nordiska länderna har en lång tradition av hårdrock och heavy metal. Oavsett som det handlar om Sverige, Danmark, Norge eller Finland så har det dykt upp mängder av band på musikscenen – där många dessutom fått internationellt erkännande. Den norska heavy metal-sångaren Jørn Lande har varit ovanligt flitig som musiker med engagemang i ett flertal band genom åren. Alldeles i början av karriären samarbetade han med ett par musiker från det norska framgångsrika metal-bandet TNT; gitarristen Ronni Le Tekro och basisten Morty Black. Tillsammans bildade de bandet Vagabond och släppte år 1994 sin första skiva (med titeln ”Vagabond”) och det dröjde inte länge förrän uppföljaren ”A Huge fan of Life” fanns på skivdiskarna.

Bandet TNT återuppstod 1996, vilket innebar slutet för Vagabond. Lande gick istället samman med ett par forna medlemmar från bandet Whitesnake för att turnera med dessa och spela in en skiva under bandnamnet ”The Snakes”. Efter att detta samarbete tagit slut var Lande engagerad i en rad olika projekt och samarbeten, innan han beslöt sig för att släppa eget material som soloartist. Han var dessutom medlem i det tyska bandet Masterplan tillsammans med Roland Grapow och Uli Kusch (båda hade precis blivit avskedade från Helloween).

Tack vare hans stora talang blir Jørn Lande fortfarande anlitad till en mängd olika projekt. Hans röst är mycket kraftfull och påminner stundvis om David Coverdale från Whitesnake (som säkerligen har influerat honom). Han har också spelat in en cover-skiva med låtar av bland annat Kate Bush, Queen, Paul Stanley och flera andra.


Categorised in: Norsk heavy metal