I början av 1980-talet började det successivt dyka upp en rad olika subgenrer till hårdrock och heavy metal. Redan i början av 70-talet var det stor skillnad i sound mellan band som Deep Purple, Led Zeppelin och Black Sabbath och i takt med att allt fler band bildades var denna indelning oundviklig. Nu började det finnas allt från melodisk hårdrock, som nära på var vanlig rock, till mer aggressiva varianter som Thrash Metal och Speed Metal. Ett av de band som praktiserade den sistnämnda genren var tyska bandet Helloween från Hamburg. Bandet bestod ursprungligen av fyra killar med gitarristen och sångaren Kai Hansen i spetsen. Helloween bildades år 1984 och började sin karriär genom att bidra med två låtar till en samlingsskiva med liknande musik som spelades in för skivbolaget Noise Records (som bandet precis fått kontrakt hos).

Den allra första egna skivan kom ett år senare; en EP som innehöll fem låtar. Samma år släpptes första LP:n ”Walls of Jericho”. Kai Hansen började få svårt att både sjunga och spela gitarr samtidigt, varpå bandet började annonsera efter en sångare. Den nya sångaren fanns att hitta i bandet Prophecy, i form av blott 18-åriga sångundret Michael Kiske. Helloween hade nu planer på att släppa en dubbel-LP som en introduktion till det nya bandet, men detta var inte skivbolaget så pigga på. Istället fick de släppa skivorna i två omgångar; ”Keeper of the Seven Keys” del 1 släpptes år 1987 och del 2 året därpå. Bandet fick nu allt mer uppmärksamhet, inte bara på grund av den goda kvaliteten på musiken utan också eftersom de fick mycket exponering på MTV.

Efter en turné 1989 lämnade gitarristen Kai Hansen bandet, mycket på grund av ohälsa och allmänt missnöje. Istället tog Roland Grapow hans plats. En live-skiva med namnet ”Live in the UK” släpptes och året därefter var det dags för nästa studioplatta: floppen ”Pink bubbles go ape”. Skivan ”Chameleon” från 1993 gjorde inte saken bättre och ledde till fler konflikter inom bandet. Trummisen Schwichtenberg och sångaren Michael Kiske fick sparken. Nya sångaren Andi Deris gav nytt liv åt Helloween, som tillsammans släppte en skiva som påminde om när bandet var på topp: ”Master of the Rings” från 1994. Helloween släppte ett antal album under resten av 1990-talet och 2000-talet och är fortfarande ett band att räkna med.


Categorised in: Tysk heavy metal