Hårdrocken börjar bli en ganska gammal genre. Faktum är att musikstilen gjorde några första trevande steg på musikmarknaden redan mot slutet av 1960-talet med band som Deep Purple och Led Zeppelin. Ganska snart var hårdrock en mycket populär musikstil som fann fans över hela världen, i takt med att allt fler band inom genren dök upp. Hårdrocken kom med tiden att utvecklas till ett ganska stort antal subgenrer, där Heavy Metal var en av dessa. Precis som med alla andra musikgenrer är det inte helt lätt att bestämma exakt vad som skiljer Heavy Metal från traditionell hårdrock, men generellt sett är Heavy Metal ”tyngre” och brutalare i sitt sound med bland annat ett vassare gitarrljud som tar stor plats i musiken.

Heavy Metal är dock ofta en melodisk musikstil, där råstyrka effektivt kombineras med trallvänliga melodier som lätt sätter sig i huvudet på den som är intresserad av den här sortens musik. För att exemplifiera skulle man kunna säga att bandet Deep Purple är hårdrock och Judas Priest är Heavy Metal. Judas Priest har en betydligt hårdare framtoning än sina brittiska kollegor; de använder sig av en genomträngande form av sång (som ofta handlar om falsett) och gitarrljudet är knivvasst. Ur Heavy Metal har sedan ytterligare ett antal genrer utvecklats, där Speed Metal och Thrash Metal är två av dessa. Här har soundet blivit ännu tyngre och det satsas bland annat på högt tempo i låtarna (mycket tack vare tekniken med dubbla bastrummor).

Intresset för Heavy Metal var antagligen som allra störst under 1980-talet. Ett par år in på 90-talet hamnade musikstilen i fritt fall, då intresset dök tvärt. Anledningen till detta var den nya musikgenren Grunge, som snabbt blev populär, precis som elbilar nuförtiden, och näst intill ersatte allt som hade med hårdrock att göra. Många gamla hårdrocks- och Heavy Metal-band försökte anpassa sig till den nya stilen genom att använda sig av det nya, populära soundet men få lyckades med detta på ett bra sätt. Detta innebar att ett stort antal band kastade in handduken; en del för gott och andra tillfälligt. Fram emot slutet av 90-talet hade dock intresset ökat något igen och många av de gamla banden försökte sig på en comeback – med blandade resultat.

De allra flesta fansen av hårdrock och Heavy Metal anser att musiken kommer bäst till sin rätt live; helst på en stor utomhusarena där ljudet blir stort och mäktigt. Särskilt under 80-talet var det mycket populärt att anordna diverse festivaler med fokus på den hårdare rocken, där band som Dokken, Def Leppard, Ozzy Osbourne, Iron Maiden och många fler spelat in legendariska live-skivor. Det är vid dessa tillfällen som hårdrock och Heavy Metal verkligen gjort skäl för namnet och gett sina trogna fans minnen för livet.


Categorised in: Tysk heavy metal