Tysk hårdrock är för många synonymt med den hårdare delen av genren, med speed metal band och liknande – ex. Helloween, Running Wild och Gamma Ray. Härifrån kommer dock en stark melodisk ådra som gränsar till AOR (Adult Oriented Rock), något som Scorpions många gånger varit inne på och som säkert smittat av sig på de band som följde under senare delen av 1980-talet. Ett av de band som satsade på den melodiska hårdrocken är Bonfire, som dök upp på den tyska musikscenen i mitten av 80-talet. Bandet är dock mycket äldre än så; det bildades redan 1972 i Ingolstadt i Bayern av gitarristerna Hans och Karl Ziller, som var bröder. Dock hette bandet inte Bonfire vid den här tiden, utan ”Cacumen”. Sångaren och frontmannen Claus Lessman anslöt sig till bandet några år senare, närmare bestämt 1978.</p>

Den allra första skivinspelningen var en LP (släppt 1981), följt av en singel och sedan en EP. Namnet Bonfire tog bandet 1986 och första skivan (”Don’t touch the light”) med nya bandnamnet kom samma år. Sedan kom ytterligare två skivor inom några få år; ”Fireworks” från 1987 och ”Point Blank” från 1989. Likt många band i den här genren hade bandet en trög karriär under 1990-talet, men släppte 1998 skivan ”Rebel soul” som sålde hyfsat. En period sysslade sångaren Lessman och gitarristen från bandet med låtar skrivna på tyska, innan man återvände till material på engelska i den äldre stilen.

Bonfire har alltid varit ett uppskattat live-band som deltagit i diverse olika festivaler, inte bara i hemlandet Tyskland utan också i ett flertal länder världen över. De är fortfarande aktiva som band och kommer med nya skivsläpp med jämna mellanrum.


Categorised in: Tysk heavy metal