Att gå utklädd till en hårdrockare är en populär Halloween-dräkt och den blir extra rolig om den bärs av någon som i vanliga fall ser ganska snäll och mjuk ut. En rar kille som alltid är välvårdad kan locka fram sin inre Ozzy Osbourne genom en kul kostym, med långt hår, nitar, svart läder och allt. Oavsett om man verkligen gillar hårdrockare eller inte finns det mycket litteratur att gotta sig i när det kommer till Heavy Metal världen, och många gånger överträffar verkligheten fiktiva författarskap. Legender som

Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Paul Stanley och Lemmy har alla alstrat olika biografier och till och med en person som aldrig hört talas om dem kan läsa böckerna med stor behållning.

Iron Man: My Journey though Heaven and Hell

Denna bok är Tony Iommis skildring om hur han blev musiker och kom att bilda bandet Black Sabbath. Det är en ärlig skildring som stundtals är mycket smärtsam, som när Iommi berättar om sin depression och hur det var musiken som räddade honom. Han berättar också om de tidigaste influenserna och många blir säkert förvånade att artister som Cliff Richards tidigt blev stora musikaliska förebilder för den unge rockaren.

I am Ozzy

Ozzy Osborne är en av hårdrockens mest ikoniska frontmän, med störande rykten om avbitna fladdermushuvuden och extremt festande med sig genom hela sin karriär. I denna bok berättar Ozzy öppet om vad som var sant och vad som var falskt, och många läsare blir förvånade över hur klipsk och rolig Mörkrets Prins faktiskt är. En underhållande och intressant bok med många anekdoter och detaljer.

Paul Stanley: Under stjärnan

Titeln på den här boken syftar på den stjärna som KISS ena frontman Paul Stanley länge haft målad över det ena ögat under konserter och på skivomslag. Den här boken var förmodligen tänkt som en ärlig skildring av livet med KISS från de tidigaste dagarna till senare åren, men läses istället med stor behållning av en helt annan anledning. Här är det frågan om en lätt bitter Stanley som tycks vilja hämnas på många i sin omgivning, inte minst den andra frontmannen Gene Simmons, genom att berätta småelaka och lite skvallriga detaljer. Resultatet blir en fruktansvärt rolig bok som i princip vem som helst kan läsa, men det tragiska är att boken inte skall läsas som en komedi.

Van Halen rising

Detta är en bra bok om bandet Van Halen skriven av G.J. Reynolds. Boken består till stor del av intervjuer med andra musiker men också med flera av gruppmedlemmarna själva. Det som skiljer denna rockbiografi från många andra böcker är att den är skriven av en historiker, som verkligen gjort stora efterforskningar för att beskriva detta hårt arbetande band från början til slut.


Categorised in: Norsk heavy metal