Alla har kanske inte hört talas om det finska metalbandet Amorphis, men deras musik har dragningar åt death, doom och folkmetal. De kombinerar finska klassiska melodier med tung metal och har hållt på att spela sedan hösten 1990. De fick kontakt med skivbolaget Relapse Records och under deras flagg gav bandet ut sina två första skivor. Deras sound var mest åt death metal i början, men allt eftersom tiden gick rörde de sig längre bort från det och blev renare, mer melodiösa och mer progressiva.

2002 tillfrågades bandet om att vara med och göra soundtracket till filmen ”Menulippu Mombasaan” och de skulle göra en cover på en finsk poplåt från -76. ”Kuusamo” är än idag deras enda låt på finska, allt annat material är på engelska. Bandets officiella biografi släpptes i bokform 2015, skriven av Markus Laakso, men tyvärr finns den inte översatt, så vill man läsa den får man allt lära sig finska.

När de 2006 släppte albumet ”Eclipse” bytte de också skivbolag till ”Nuclear Blast” och de växte hela tiden internationellt. 2007 var det dags för den första nordamerikanska turnén i samband med albumet ”Silent Waters”, och de syntes runt om i världen på spelningar och festivaler. Bandet har ibland haft svårt att välja ut vilka låtar som ska finnas med på albumen, och därför tycker de att det är skönt att ha en duktig producent som hjälper till med den biten så de slipper bli osams. Producenten Jens Bogren har hjälpt Amorphis med fler än en skiva, och alla är nöjda med resultaten.

Eftersom det har varit ganska mycket turnéliv för bandet har de såklart råkat ut för lite missöden och andra tokigheter. En gång hade de två spelningar i två länder med snarlika namn, och deras chaufför misstolkade och körde killarna till fel land. Inte pratade chauffören engelska heller så med hjälp av managern lyckades de reda upp situationen. Vid en annan spelning var scenen översvämmad, och vatten och elektronisk utrustning brukar inte gå hand i hand. I en intervju i samband med releasen av albumet ”Queen of Time” 2018 berättar bandet att det oftast alltid slumpar sig så att lokalradion spelas upp i det trådlösa systemet när de riggar scenen inför spelning på festivaler. Oavsett vilket land de befinner sig i.

Inte alla kan leva på sin musik, men tack vare att Amorphis turnerar utomlands och spelar på alla stora festivaler kan de utöva sin musik på heltid utan att behöva ha andra jobb. Givetvis påverkar turnélivet familjerna, och samtliga medlemmar i Amorphis har familj. I samband med festivaler och andra spelningar brukar det finnas mycket merchandise att titta på och handla för fansen. Godis gillar alla, och vem vet om vi i framtiden får se tablettaskar med amorphistryck på. Det är i alla fall något som undertecknad mycket väl skulle kunna tänka sig att ha på hyllan där hemma.


Categorised in: Dansk/finsk heavy metal